Begeleid wonen mét buren in Kwadraat - Issuu (2024)

Begeleid wonen mét buren in Kwadraat - Issuu (1)

4 minute read

from Relatiemagazine Archipel #17 november 2020

by Archipel Zorggroep

Next Article
Weer stappen verder naar duurzamere organisatie

Eind augustus werd - met een bescheiden corona-feestje - Kwadraat officieel geopend. Deze woonvorm, onderdeel van Archipel Kenniscentrum Landrijt, staat midden in de samenleving in het Eindhovense stadsdeel Woensel, net buiten de ringweg.

Gerrie en Roelie

Advertisem*nt

Het begeleid-wonencomplex was al eventjes klaar en de nieuwe bewoners konden er begin dit jaar, net voor corona, al intrekken, vertelt verzorgende Gerrie van der Velden: “Hectisch en veel werk, maar gelukkig was het niet ver verhuizen vanuit de Generalenbuurt verderop in Woensel. Cliënten waren op de verhuisdag in Landrijt of een uitstapje maken.”

Burenvrijwilligers

In Kwadraat, gericht op gerontopsychiatrie, met name Korsakov en NAH, wonen 24 cliënten met begeleiding. Archipelmedewerkers - samen 15 FTE - hebben een kantoor op de eerste etage. Dat is bij de centrale hal die cliënten en huurders delen. In de zijvleugel van het gebouw zijn kleinere, reguliere appartementen die particulier worden verhuurd. Gerrie: “Aan de huur zit een voorwaarde vast; elke week twee uur vrijwilligerswerk met en voor cliënten. Er is bijvoorbeeld een jong stel dat met Roelie boodschappen gaat doen op het Cassandraplein of de Kruisstraat. Een man gaat met een cliënt wandelen. De vrijwilligersburen komen ook wel eens helpen in de woonkamer, tijdens het eten, als we handjes tekortkomen. We hebben hun namen en telefoonnummers.”

‘Eigen leven’

Cliënt Roelie woonde eerder lange tijd in Passaat, Dommelhoef en het ‘oude’ Kwadraat. Ze heeft het helemaal naar haar zin in haar nieuwe appartement: “De eerste dag was wennen maar de tweede dag wilde ik al niet meer weg, zeker toen na wat rommelen al mijn spulletjes op hun plek stonden. Het is

“De eerste dag was wennen maar de tweede dag wilde ik al niet meer weg”

zoveel groter, met een eigen woonkamer met keukenblok, slaap- en badkamer. Ik eet regelmatig in de gezamenlijke woonkamer of ik ga ernaartoe om te scrabbelen. Wanneer kan ik weer met die jongelui ergens naartoe?” Haar dochter Nienke is enthousiast: “Roel heeft echt een eigen leven hier. Als

Twee van de vier woonkamers

Begeleid wonen mét buren in Kwadraat - Issuu (4)

ik langskom, gaat ze koffie of thee voor me zetten, zoekt een bonbonnetje erbij. Een tijd geleden had ze nog brood en kaas in de koelkast, en ze vroeg of ik een boterhammetje bleef eten? Die zin heb ik haar in geen eeuwen horen zeggen! Ze dekte de tafel; ineens was ze weer aan het zorgen. Terwijl ik jarenlang na het ongeluk (waardoor Roelie NAH opliep – red.) voor haar zorgde. Dat is helemaal niet meer zo nodig; ik kom nu echt op bezoek. We gaan ook wel eens ‘uit eten’, naar het sfeerdiner in Landrijt.”

Privé

Ook voor medewerkers is Kwadraat geen typische verpleeghuissetting, beaamt Gerrie: “Voor iedereen die hier woont, is dit hún huis. Ook de gezamenlijke woonkamers zijn van hen. Komt er bezoek, dan vragen we om naar het eigen appartement te gaan, want in de huiskamer zitten mensen tv te kijken of muziek te luisteren. Het is geen gasterij. Het appartement is privé, beneden is van de cliënten gezamenlijk, ook het terras.” Toch heeft Roelie camera’s in haar woning? “Ja, in multidisciplinair overleg met en met toestemming van de arts vanwege valgevaar. Roelie kan niet zo ver lopen met haar rollator. We blijven afwegen of die camera’s nodig zijn, want je schendt wel iemands privacy. Daar zijn we ons heel er bewust van. De beelden mogen niet zomaar geraadpleegd en geven alleen een silhouet te zien, geen details.”

Zelfstandig en met hulp

Naast hun appartement kunnen cliënten ook terecht in de vier gezamenlijke

Begeleid wonen mét buren in Kwadraat - Issuu (5)

woonkamers met twee keukens. Ze hebben zelf de kleuren en inrichting bepaald, aan de hand van het palet dat door binnenhuisarchitect Wieke Krielaart was samengesteld. De omheinde, grote binnentuin, met rookcabine, droogmolen, klushok, schuur (met duofiets), insectenhotel en terrassen, die mede door cliënten wordt bijgehouden, kwam heel fijn uit tijdens de coronasluiting en ook de eigen waskamer was een uitkomst. Gerrie: “Iedereen zat vaak buiten en was lekker gebruind. We leefden als één huishouden. We zijn hier twee typen sociotherapeutische leefmilieus aan het opzetten. In balans-passief hebben cliënten meer - lichamelijke - zorg en begeleiding nodig. In balans-actief zijn cliënten grotendeels zelfstandig; ze doen de verse boodschappen zelf, koken, ruimen zelf de vaatwasser in en houden hun appartement schoon, met onze sturing en begeleiding. De bulkboodschappen laten we bezorgen. In het balans-passief leefmilieu aan de andere kant van het gebouw doen we die dingen gezamenlijk met de cliënten.” ■

Een stukje pensioen

Archipel huurt de Kwadraat-ruimten van de eigenaars van het gehele nieuwbouwcomplex, de familie Buchrnhornen van het bekende Eindhovense familiebedrijf. Frans Buchrnhornen vertelt hoe dat zo kwam: “Mijn broer Paul en ik hebben het gebouw samen met planontwikkelaar Kees Verbraak en architect Rob van Leuven ontwikkeld. Ons beroep is orthopedische schoentechniek; wij hebben verstand van voeten, en dit is een hele andere tak van sport. Wij hadden de grond aangekocht van Fontys als nieuwe locatie voor ons bedrijf dat uit het jasje groeide. Het bouwplan lag klaar en de vergunning was rond. Door druk op de prijzen door de zorgverzekeraars veranderde onze horizon. Toen ze economisch niet meer verantwoord bleken, hebben we de nieuwbouwplannen afgeblazen. Het investeringspotje voor de verplaatsing van ons bedrijf hebben we gebruikt om dit pand neer te zetten. Wij zijn recentelijk met pensioen gegaan en wilden de nieuwe directie - de derde generatie - niet opzadelen met een te hoge huisvestingslast.” Ze kwamen in contact met Archipel’s vastgoedmanager Bart Smits: “Onze vader werkte vroeger al voor Dommelhoef, dus Archipel en wij zijn altijd belangrijk voor elkaar geweest. Bart zocht een locatie voor Kwadraat. Door niet de grond te verkopen maar het plan te ontwikkelen, is het voor ons een investering en een stukje pensioen. Vanuit de gemeente is de bestemming ‘maatschappelijk’. Nou, Archipel is heel maatschappelijk. We vonden de samenwerking heel prettig; relaxed en met vertrouwen in elkaar.”

More articles from this publication:
  • Weer stappen verder naar duurzamere organisatie6minpages 20-23
  • Nieuwe woonvisie Akkers met passende leefomgevingen7minpages 10-12
  • Archipel College ontwikkelt flexibel onderwijs5minpages 26-27
  • Zorg en innovatie dichter bij elkaar met slimme projecten zoals de Mobiele Diagnose Box6minpages 13-15
  • Ondersteuning tijdens de coronaperiode7minpages 6-9
  • Naar buiten, in de wijk en de buurt8minpages 16-19
  • Ontwikkeling expertisecentra voor bijzondere doelgroepen7minpages 3-5
  • De leerzame coronacrisis6minpages 30-31

This article is from:

Relatiemagazine Archipel #17 november 2020

by Archipel Zorggroep

Begeleid wonen mét buren in Kwadraat - Issuu (2024)

References

Top Articles
ZZ Plant (Zamioculcas Zamiifolia)
Courtney Henggeler: Filme, Serien und Biografie
Blorg Body Pillow
Fat People Falling Gif
Mrh Forum
9192464227
Cumberland Maryland Craigslist
2022 Apple Trade P36
Clafi Arab
Swimgs Yung Wong Travels Sophie Koch Hits 3 Tabs Winnie The Pooh Halloween Bob The Builder Christmas Springs Cow Dog Pig Hollywood Studios Beach House Flying Fun Hot Air Balloons, Riding Lessons And Bikes Pack Both Up Away The Alpha Baa Baa Twinkle
Los Angeles Craigs List
Belle Delphine Boobs
National Weather Service Denver Co Forecast
Epro Warrant Search
The Exorcist: Believer (2023) Showtimes
Vanessawest.tripod.com Bundy
Pecos Valley Sunland Park Menu
Homeaccess.stopandshop
Dulce
If you have a Keurig, then try these hot cocoa options
Greenville Sc Greyhound
Caring Hearts For Canines Aberdeen Nc
Haunted Mansion Showtimes Near Epic Theatres Of West Volusia
European Wax Center Toms River Reviews
Hdmovie2 Sbs
Ullu Coupon Code
Stephanie Bowe Downey Ca
Gesichtspflege & Gesichtscreme
Craigslist Boerne Tx
How to Use Craigslist (with Pictures) - wikiHow
031515 828
N.J. Hogenkamp Sons Funeral Home | Saint Henry, Ohio
Publix Daily Soup Menu
Bt33Nhn
Beth Moore 2023
Edict Of Force Poe
The Blackening Showtimes Near Regal Edwards Santa Maria & Rpx
Bismarck Mandan Mugshots
Nearest Ups Office To Me
What Does Code 898 Mean On Irs Transcript
Empires And Puzzles Dark Chest
Directions To The Closest Auto Parts Store
Postgraduate | Student Recruitment
Pa Legion Baseball
About Us
Dyi Urban Dictionary
Legs Gifs
Ics 400 Test Answers 2022
Nfl Espn Expert Picks 2023
Vrca File Converter
Inloggen bij AH Sam - E-Overheid
Haunted Mansion Showtimes Near The Grand 14 - Ambassador
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 5896

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.